trende

Acil Durum Yöneticisinin Yangın Güvenliği Sorumlulukları

06.07.2021
1.756
Acil Durum Yöneticisinin Yangın Güvenliği Sorumlulukları

Acil Durum Sorumlusunun Sorumlulukları Nelerdir?

İşyerinizde belirlenen acil durum yöneticisi veya acil durum ekiplerinin kim olduğunu biliyor musunuz? Yoksa acil durum ekibi rolünü mü üstleniyorsunuz? Eğer durum buysa, acil durum yöneticisinin sorumluluklarının ne olduğunu biliyor musun?

Acil durum görevlilerinin atanması, insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesine yardımcı olmak ve işyerinde iyi bir yangın güvenliği bilincini sürdürmek için çok önemlidir.

Acil Durum Yöneticisi Olarak Görevlerim Nelerdir?

Alarm sistemleri, kaçış yolları, yangın söndürücüler vb. gibi yangın güvenliği önlemlerini fiziksel olarak uygulamak işvereninizin görevi olsa da, tahliye prosedürlerinde ve genel yangın güvenliği farkındalığında önemli bir rol oynuyorsunuz.

Rolünüz, yangın güvenliğini her zaman izlemeyi, iyi yangın güvenliği uygulamalarını aktif olarak takip etmeyi ve bir yangın durumunda harekete geçmeyi (tahliyeye liderlik etmek veya gerektiğinde yangınla mücadele etmek dahil) içerir. Ayrıca başkalarının yangın güvenliği için aldıkları eğitim ve talimatları takip etmesini sağlamaya da yardımcı olacaksınız.

Özel görevlerinizden bazılarına bir göz atalım:

  • Çalışma alanlarındaki genel yangın önlemleri ile ilgili her türlü soruna karşı tetikte olmak.
  • Bilgi ve deneyiminize dayanarak işverenin risk değerlendirmesine tavsiye veya önerilerde bulunmak.
  • Çalışma alanlarında bir yangın acil durumuna nasıl tepki verileceğini bilmek.
  • Çalışma alanındaki kaçış yolları hakkında iyi bilgiye sahip olmak.
  • Yangın alarmının nasıl yükseltileceğini bilmek.
  • Acil servisleri ne zaman ve nasıl arayacağınızı bilmek.
  • Meslektaşlarını güvenli yangın kaçışlarına yönlendirmeye yardımcı olmak.
  • Binadan çıkamayacak durumda olan kişilerin derhal yönetime veya acil servislere bildirilmesi ve buna öncelik verilmesinin sağlanması.
  • Engellilerin veya yardıma ihtiyacı olan diğer iş arkadaşlarının kaçmaları için yardım almalarını sağlamak.
  • Toplanma noktasındayken, çalışma alanlarından gelenlerin güvenli olana kadar geri dönmemelerini sağlamak.
  • Yangın tatbikatı yapmak.

İşyerinde genel yangın güvenliğinde rol oynuyor olsanız da, rolünüzün en önemli yönü gerçek bir yangına hazırlıklı olmak ve diğerlerine tahliye konusunda yardımcı olmaktır. Bazen insanlar beklendiği gibi tepki vermezler ve acil durumlarda itfaiyecilerin sağlayabileceği liderlik ararlar.

Yangın Tahliyesi Sırasında Rolünüz

En büyük önceliğiniz tahliye planlarının etkili olmasını ve tesis içindeki herkes tarafından anlaşılmasını sağlamak olacaktır. Yangın anında onların rehberi olacaksınız. Yangına müdahale eden siz olacaksınız ve binadaki herkes için oluşturduğu riskleri en aza indirmek için elinizden geleni yapacaksınız.

Tahliye sırasında yapmanız gereken eylemler 6 basit adıma ayrılabilir:

  1. İnsanların bölgeyi en güvenli yoldan terk edip etmediğini kontrol edin. Siz veya bir başkası alarmı açtıktan sonra, nazikçe ama kesin bir şekilde herkese bölgeyi terk etmelerini söylemelisiniz. Tesisiniz özellikle büyükse ve çok sayıda insan varsa bir düdük veya hoparlör kullanabilirsiniz.
  2. Bölgeyi arayın. Kimsenin geride bırakılmadığından emin olmak için belirlenmiş alanınızı tam olarak taramanız gerekecektir. İzole alanları, sığınakları, tuvaletleri ve birinin hala bulunabileceği başka herhangi bir yeri kontrol edin.
  3. Yangın ve dumanın yayılmasını en aza indirmek için harekete geçin. Ayrıca, güvenli olduğu ve güvenli bir şekilde tahliye edebilecek olduğunuz sürece, tahliye sırasında yangının yol açtığı tehlikeleri en aza indirmek için elinizden geleni yapmalısınız. Örneğin, oksijen ateşini yakmak ve dumanın yayılmasını azaltmak için pencereleri ve kapıları kapatmalısınız.
  4. Gerektiğinde insanların tahliyesine yardımcı olun. Gerekirse engelli ve savunmasız kişilere destek sağlamalısınız. Bu, kendilerine yardım etmekle görevlendirilen diğer çalışanların bunu yapmasını sağlamayı veya başkalarını katılmaları için organize etmeyi içerebilir.
  5. Yangınla güvenli bir şekilde mücadele edip edemeyeceğinize karar verin. Sadece bölgenizdeki küçük yangınlarla, eğer güvenliyse, bu konuda eğitimliyseniz ve doğru yangın söndürücüye sahipseniz savaşın . Asla büyük bir yangına veya yayılan bir yangına müdahale etmeye çalışmayın ve kimsenin bunu yapmasına izin vermeyin. Eğitimli veya bilgili olmadığınızda ve kontrolden çıkarsa bir yangınla mücadele etmek sadece kendinizi değil, başkalarını da riske atabilir.
  6. Toplanma noktalarına rapor verin ve yoklamaları yanıtlayın, ayrıca yangın güvenliğinden sorumlu olan diğer kişilere rapor verin ve onlarla işbirliği yapın. Binayı tahliye ettikten sonra toplanma noktasına gidin; içeri geri dönmeyin veya başka birinin bunu yapmasına izin vermeyin. Kendisinden haber alınamayan ya da çıkamayan ya da gitmeyen biri varsa, acil servise haber verin. Diğer itfaiye görevlileriyle (kuruluşunuzda birkaç tane varsa) ve acil servislerle birlikte çalışmak çok daha güvenli ve kapsamlı bir tahliye sağlayacaktır. Acil servislere, yangının yeri ve kaynağı gibi, biliyorsanız, istedikleri bilgileri verin.

Yangın tahliyesi sırasında önemli olan, başkalarını riske atmamak ve kendinizi tehlikeye atmamak için elinizden gelen her şeyi yapmanızdır. Herkesin sakin kalması gerekir; panik sadece işleri daha da kötüleştirecek. Dengeli kalmanız ve tahliyeden sorumlu olduğunuz kişilere güven aşılamanız gerekir.

Bunu yaparak, itfaiyeci olarak rolünüzü yerine getirebileceksiniz. Yangın güvenliği en iyi uygulamalarını nasıl koruyacağınızı bilerek, kimsenin zarar görmemesini sağlamaya yardımcı olacak uygun önlemleri alabilirsiniz.

Whatsapp
TokoFire
TokoFire
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?