trende

EN 13501-1 İNŞAAT ÜRÜNLERİNİN VE YAPI ELEMANLARININ YANGIN SINIFLANDIRMASI

EN 13501-1 İNŞAAT ÜRÜNLERİNİN VE YAPI ELEMANLARININ YANGIN SINIFLANDIRMASI

EN 13501-1 standardı 89/106/EEC sayılı komisyon direktifi doğrultusunda bir mamulün son kullanım şartlarında, yangının oluşumu ve yayılmasına katkı ve oda içinde veya verilen bir alanda duman oluşumunu sağlayan bir mamulün yangın karşısındaki davranış sınıfının belirlenmesi için temel bilgileri kapsar.

Duvar ve tavan konstrüksiyonlarında kullanılmak üzere tasarlanmış yalıtım ürünleri için, yedi tane yangına karşı sınıflandırma seviyesi mevcuttur. Bu seviyeler A1, A2, B, C, D, E ve F’dir. Bunlara ek kriterler ise bir ürünün duman ve alevli damlacıklar veya parçacıklar üretme eğilimi hakkında bilgi edinmemizi sağlar.

Bütün yapı mamulleri için, testler bir odada başlama, gelişme ve neticede parlama ile oluşan bir yangın durumu dikkate alınarak yapılır. Test senaryoları, bir yangının gelişimiyle ilgili üç kademeye karşılık gelen yanmanın üç evresini kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.

Ulusal mevzuatımızda ise Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Ek-2’de Malzemelerin Yanıcılık Sınıflarını TS EN 13501-1’e göre detaylandırmıştır. Yine aynı yönetmeliğin Dördüncü Bölüm Madde 29’da binalarda kullanılacak yapı malzemeleri karara bağlanmıştır.

Örnek Oda köşe testi fotoğrafları;

Oda Köşe Testi – Desteksiz Köpüklü Vinil Panel – Flashover Oluşumu ve Test Sonrası İç Fotoğraflar
Oda Köşe Testi- Vinil Kaplamalı Duvar Kağıdı – Flashover Oluşumu ve Test sonrası İç Fotoğraflar

Oda Köşesi Testi’nde yapı malzemelerinin “flashover” sergileme eğilimleri gözlenebilir. Flashover yanma gazları yaklaşık 600 °C’lik bir sıcaklığa ulaştığında ve ısı yayılımı ve duman üretimi oranında önemli bir artış olduğunda ortaya çıkan bir hata kriteridir. Flashover’dan sonra yanma gazı sıcaklıkları 600 °C’den 1300 °C’ye kadar değişiklik gösterebilir.

A1, A2 veya B sınıfında değerlendirilen yapı malzemelerinin Flashover oluşturması beklenemez. Temel olarak yangının büyümesine neden olan organik madde miktarı, bunların kalorifik değerleridir.

Ek Sınıflamalar

A2, B, C, D olarak sınıflandırılan tüm materyaller, duman emisyonu ve alevli damlacıkların ve/veya partiküllerin üretilmesi ile ilgili ek sınıflandırma yapılmıştır.

– “s” duman emisyon seviyesi: Yanıcı ürünler için duman tahliyesi önemlidir. Duman emisyonu A2 ila D Sınıfları için ölçülür. 3 farklı duman yoğunluğu seviyesi vardır: s1, s2 ve s3 burada s3 en kötüsüdür.

– “d” alevli damlacıklar ve/veya parçacıklar üretimi: Yanan damlacıklar/parçacıklar cilt yanıklarına ve yangının daha fazla yayılmasına neden olabilir. Yanan damlacıklar/partiküller, A2 ila E Sınıfları için ölçülür. Üç sınıf damla damlası vardır: d0, d1 ve d2, burada d2 en kötüsüdür.

Kaynak:

  1. TS EN 13501-1 + A1Ocak 2010 TS EN 13501-1: 2007 yerine ICS 13.220.50
  2. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
  3. www.communities.gov.uk
Whatsapp
TokoFire
TokoFire
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?