trende

TS EN 2/A1’e Göre Yangın Sınıfları

TS EN 2/A1’e Göre Yangın Sınıfları

Ne yazık ki, tüm yangınlara müdahale edilebilecek bir yangın söndürme maddesi yoktur ve bu nedenle, belirli türde yangın söndürücülerin yanan malzemeler veya sıvılar üzerinde kullanılması, yangını ciddi derecede daha kötü hale getirebilir. TS EN 2/A1 de, yanan maddenin yapısı bakımından tanımlanabilen farklı yangın çeşitleri tanımlanmıştır.

Yangın Sınıfları

TS EN-2 Standardı (Yangın Sınıflaması) uyarınca, yangınlar söndürme amaçlı olarak sınıflara ayrılmıştır. Kullanılacak en etkin yangın söndürme maddesinin, en uygun yangın için seçilmesinde yardımcı olacaktır.

A Sınıfı Yangın

Tüm katı malzemeler, genellikle organik kökenli doğa (karbon bileşikleri içerir) ve genellikle odun, tekstil, perde mobilya ve plastik gibi malzemelerin yangınlarıdır. Közlü yangınlardır.

B Sınıfı Yangın

Yanıcı sıvı yangınlarıdır, Su ile karışmayan sıvı yanıcılar (Polar olmayan) (örneğin, benzin, yağlar, çözücüler, boyalar ve mumlar); Su ile karışan sıvı yanıcılar (Hidrofilik / Karışabilir) (bazen alkol, metanol, aseton, propanol, vs.) – bazen Polar Sıvılar olarak bilinir;

Not: Hidrofilik = su ile karışabilirlik / Karışabilir = ‘karıştırabilme özelliğine sahip’ sıradan köpükler, benzin gibi polar olmayan yanıcı sıvılar üzerinde çalışmak üzere tasarlanmıştır, ancak alkol veya glikol gibi polar sıvılarda çok hızlı parçalanabilir. Büyük miktarlarda yanıcı polar sıvıların kullanıldığı tesisler bunun yerine özel “alkole dirençli köpük” kullanırlar.

C Sınıfı Yangın

Butan ve Propan gibi Doğal Gazlar, Sıvı Petrol Gazları (LPG) içerir. Bu sınıf, Medikal veya Endüstriyel gazları içerir.

D Sınıfı Yangın

Metal veya metal tozlarını içeren D sınıfı yangınlar (suyun genellikle etkisiz ve / veya tehlikeli olduğu durumlarda). Kuru Kimyasal Tozlar – Sodyum ve Potasyum gibi alkali metalleri içeren bazı Metal yangınları için üretilmektedir. Bu kuru kimyasal tozlar, erimiş metalin yüzeyinden gelen oksijeni dışarıda tutan bir kabuk oluşturmak üzere tozu kaynaştırmak suretiyle metal yangınlarını söndürür

F Sınıfı Yangın

Pişirme gereçlerindeki pişirme ortamı (bitkisel veya hayvansal sıvı ve katı yağlar) yangınları şeklindedir.

Elektrik Yangınları (TS EN 2 ve TS EN 2/A1’e göre sınıflandırılmayan)

Elektrik yangınları, yangın oluşumu için bir ateşleme kaynağı olduğu için, kendi başına bir yangın sınıfı olarak kabul edilmez. Elektrik kaynağı Kesildiğinde (izole edildiğinde), yangın genel olarak ‘A Sınıfı’ olarak ele alınabilir. Ancak, yangına müdahaleden önce her zaman kaynağı Kesmelisiniz (izole etmelisiniz); ancak her durumda elektriği iletmeyen bir yangın söndürücü kullanılmalıdır.

Uyarı Not – Bazı elektrikli cihazlarlarda (Örn kompanzasyon panoları, tvler monitörler vb), güç kaynakları yalıtılsa bile kondansatörlerde ölümcül voltajlarda depolanabilir. Her zaman elektrikli ekipmanlarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış, elektrik iletmeyen bir yangın söndürme maddesi içeren yangın söndürücüler kullanılmalıdır.

Yangın Sınıflarına Göre Söndürücülerin Kullanımı

Söndürücü bilgi belgeleri ve özellikle yangınların sınıflandırılması yangın söndürücüleri kullanmadan veya kullanmadan önce okunmalıdır.

Whatsapp
TokoFire
TokoFire
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?